HITVALLÁS

TOKAJ ALAPÍTVÁNY
HITVALLÁS

A filoxéra, a borhamisítások kora, a trianoni diktátum, a gazdasági világválság, a második világháború veszteségei és a nyakunkba szakadt kommunizmus gyakorlati kiteljesedése teljesen megsemmisítette az ezredvég politikai- és gazdasági rendszerváltásába megérkező, építkezni vágyó generáció kapcsolatát elődei kultúrájával.

Az elmúlt száz év szinte teljesen átalakította viszonyunkat a megelőző évszázadok üzenetéinek megértéséhez. Régi emberek régi könyvekben megfogalmazott gondolatai értelmezés nélkül maradnak. Régi emberek körülöttünk üzenő épített öröksége nem élvez megbecsülést. Régi emberek régen elvégzett munkája veszendőség.

Az elmúlt több mint két évtizedben elvégzett emberfeletti munka megmutatta sok szakmán belüli és azon kívüli ember számára, hogy a Tokaji bort okkal ünnepelte Európa és a világ az elmúlt félezer évben. Ez a rövidke idő elég volt ahhoz, hogy a Tokaji termőhely, a létrejött borminőségeken keresztül megmutassa azon lehetőségeket számunkra, amelyekben az önmegismerésünk finomításán túl, a világba visszavezető utat is meg tudjuk találni.

A borvidéken szakmai forradalom zajlik. A termőhelyek és a borok értelmezésének idejét éljük. Mozdulataink, lehetőségeink erejét mérjük. Mindeközben változunk, mely változással észrevétlenül a régmúltban elejtett “fonal” végéhez kapcsolódunk. Ez a kapcsolódás teremti meg annak alapját, hogy az alkotáshoz nélkülözhetetlen folytonosság újra megteremtődjön a most építő és majdan az építést folytatni akaró generációk között.

A Tokaj Alapítványt azzal a céllal hoztam létre, hogy segítse annak megteremtődését, hogy az itt élő, alkotni vágyó emberek felismerjék és megértsék környezetük múltból küldött üzenetét illetve támogassa álmaik megszületését és beteljesülését.

A Tokaj Alapítvány működtetői hiszik, hogy a Tokaji borvidék a világ borkultúrájának egyik alappillére, ahol a borok az egész emberiség örömére születnek.

Demeter Zoltán, alapító