Posta György – Dr. Szabó József szobrának avatójára

DR. SZABÓ JÓZSEF SZOBRÁNAK AVATÓJÁRA
POSTA GYÖRGY – TOKAJ VÁROS POLGÁRMESTERE
2015. szeptember 18.

Tisztelt Képviselő Urak, Tisztelt Polgármester Hölgyek és Urak!
Kedves Vendégek!

Engedjék meg, hogy Petőfi Sándor Úti leveléből idézzek:
… „E hegyeken laknak az öröm
istenei, innen küldik szét a
világba apostolaikat a palackokba
zárt aranyszínű lángokat, hogy
prédikálják a népeiknek, miszerint
e föld nem siralom völgye.”

Ritka esemény egy város életében új emlékpark avatása, különösen úgy, hogy civil kezdeményezés eredménye. A Tokaj Alapítvány és Tokaj város Önkormányzatának együttműködésével kerül sor erre az eseményre.
Örülök, hogy engem ért a megtiszteltetés a mai szoboravatás alkalmából, jó szívvel teszek ennek eleget.
Minden szobor, így a Szabó József szobor is azt üzeni számunkra, hogy akinek nincs múltja, nincs jövője sem.

Dr. Szabó József a magyar geológia, azon belül is az ásvány-és kőzettan világhírű professzora. Jogi, filozófiai tanulmányait követően a Bányászati Akadémián tanult, szerepet vállalt az 1848-as szabadságharcban, majd ezután kezdte meg tudományos munkásságát.
Társszerzője, illetve társszerkesztője a Tokaj-Hegyalja című albumnak. Szabó József készítette el borvidékünk első, minden tudományos igényt kielégítő földtani térképét, amire nagyon büszkék vagyunk. Generációkat oktatott, 1888-tól haláláig a Magyar Tudományos Akadémia igazgatója volt.

Ma egyrészt azért gyűltünk össze, hogy Szabó József geológia professzornak méltó emléket állítsunk szobrának felavatásával, másrészt hitet tegyünk és elgondolkodjunk a közös jövőnkről. Hiszek abban és mindent megteszek azért, hogy Tokaj a borvidék fővárosa legyen és a tokaj-hegyaljai települések méltó rangot kapjanak a borvidék életében. Ehhez együttműködésre van szükségünk, hogy mint világörökségi helyszín a nemzet szimbólumai legyünk.

A tokaji és a Tokaj környéki gazdaság legfontosabb pillérei a borászati és a turisztikai vállalkozások, melyek jelentős részét megviselte a válság, korábban tervezett fejlesztéseik sokszor elmaradtak. Fontosnak tartom ezért kiemelt támogatás biztosítását megerősödésünkhöz.
Meggyőződésem, hogy az Európai Uniós és a hazai források stratégiai kombinálásával Tokaj városa és Tokaj-Hegyalja valamennyi települése fejlődési pályára állítható, és olyan nemzeti értékké válhatunk, amire méltán lehet büszke az országunk.

A Kormány kiemelt fejlesztési térséggé nyilvánította a Tokaji Borvidéket. A döntés támogatja a BOR-VIDÉK Tokaj Hegyalja Nemzeti Program gyakorlati végrehajtását. Ebből az látszik, hogy fontosnak ítéli a kormány a szőlő-és borágazat fejlesztését és az ebben rejlő lehetőségek támogatását úgy országosan, mint Hegyalján. Gondolok itt a borásztársadalom megtartására, munkaerő kiáramlásának megállítására, negatív demográfiai folyamatok – elöregedés, elvándorlás – megfordítására.

Kedves Jelenlévők!

Nagy elődök – ahogyan Dr. Szabó József volt,
Nagy lehetőségek – melyek Tokajban és Tokaj-Hegyalján megvannak,
Nagy tettek – amelyeket közösen meg kell tennünk, és
Nagy együttműködés – amelyre most hívom Önöket egy sikeres jövő érdekében, ide a Tokaji Borvidék Emlékparkjába, hagyományt teremtő jelleggel évente több alkalommal is.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Most pedig az itt ünneplők előtt szeretnék köszönetet mondani DR. Szabó József szobrának megalkotásában és felállításában közreműködőknek.
– legelőször és nagy tisztelettel Illyés Antal szobrászművésznek, a szobor megalkotójának,
– A Tokaj Alapítványnak, az emlékpark megálmodóinak,
– Vincze Attila vezető tervezőnek, a Pagony Táj-és Kertépítészeti Irodának,
– a Tokaji Városüzemeltető Szervezetnek, akik nélkül nem lenne ma ilyen szép és gondozott a szobrot körülvevő környezet,
– valamint az Emlékparkot támogató Tokaj város képviselő-testületének, a szobor elkészítésének támogatóinak a Nemzeti Együttműködési Alapnak, a Tokaj.hu Kft.-nek, dr. Holló Leleszi Ernőnek és Papp Tibornak.

Bízom abban, hogy egy felívelő korszak következik általunk és engedjék meg, hogy Wass Albert szavaival fejezzem be Üzenet haza című verséből:

„ Üzenem az otthoni hegyeknek:
a csillagok járása változó.
És törvényei vannak a szeleknek,
esőnek, hónak, fellegeknek
és nincsen ború, örökkévaló.
A víz szalad, a kő marad,
a kő marad.”

Köszönöm, hogy itt vannak velünk,
Köszönöm, hogy meghallgattak,
Köszönöm a figyelmüket.

Posta György
Tokaj Város Polgármestere